Pampuchy / knedle drożdżowe ze śliwkami

Z cyklu smaki z dzieciństwa : ) 
cd.
Od zawsze w moim domu mówiło się na te wspaniałe kluseczki knedle jednak ostatnio dowiedziałam się że nazwa właściwa to pampuchy które właściwie powinno robić się na parze.




Składniki na ok 13 kluseczek:
Pół kostki drożdży
pół szklanki cukru
szczypta soli
mleko
mąka
2 jajka
masło do polania
oraz cukier do posypania po ugotowaniu
śliwki




Wykonanie:
Pół szklanki mleka lekko podgrzać dosypać 3 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki oraz dodać pokruszone drożdże i wszystko dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie do miski wsypać cukier jajka, sól i trochę mąki następnie wyrośnięte drożdże - wszystko wyrobić. W zależności od tego jakie będzie ciasto dodawać mąki lub mleka by uzyskać idealną konsystencję. Wyrobione ciasto odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Umyte śliwki wydrylować z pestek. Następnie z  wyrośniętego ciasta robić kuleczki w które zawinięta jest śliwka. Nie robić jakoś bardzo grubych klusek ponieważ i tak urosną. Kluski kłaść na tacy obsypanej mąką można odłożyć je jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia. Gotować je  w gorącej osolonej wodzie tak żeby śliwka zmiękła. Podawać z cukrem i roztopionym masłem.

Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥