Ciasto Meduza wg Siostry Anastazji



Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
6  jabłek
1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
4 jajka
1 szklanka siekanych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Krem
3 żółtka
3 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 puszka ananasów
2 galaretki
1 kostka masła






Wykonanie:
Ciasto
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z jedną szklanką cukru. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem który się wytworzy), mąkę orzechy, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać upiec w 180 stopniach.
Nie bać się że konsystencja ciasta jest dziwna, ma taka być. ;)

Krem
Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.
Warstwy ciasta
Ciasto-krem-ananasy- galaretka



Źródło:
183 nowe przepisy Siostry Anastazji

Komentarze

  1. Fajną nazwę ma to ciasto . Bardzo mnie ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego mnie tu jeszcze nie ma? Dołączyłam właśnie do grona obserwatorów bloga. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za ciastami siostry Anastazji, są takie bogate w smaku, choć pracochłonne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. ile stopni piec i jak długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj jest to dość dziwne ciasto trzeba najprzód gdzieś na 175 stopni dać i obserwować.

      Usuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥