Ciasto Ule Karoliny


Składniki:

Ciasto:
50 dkg mąki pszennej
10 dkg cukru pudru
15 dkg margaryny
10 dkg płynnego miodu
1 jajko
1 1/2 łyżeczki sody
kwaśna śmietana(tyle ile pochłonie ciasto)
1 mały słoik powideł śliwkowych

Nadzienie do kulek:
1/2 szklanki pokrojonych orzechów
1/2 szklanki pokrojonych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy
1/2 szklanki miodu
Masa:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
cukier do smaku
Dodatki:
28 okrągłych biszkoptów(tyle ile kulek)
1/2 szklanki rumu

Wykonanie:
Ciasto: margarynę wymieszać z mąką,dodać sodę,miód,cukier,jajko,śmietanę, wyrobić z tych składników ciasto.Podzielić na 2 części.Jedną wyłożyć na blachę. Posmarować powidłami.
 Nadzienie do kulek: W naczyniu wymieszać bakalie z miodem i podgrzewać na wolnym ogniu.Drugą część ciasta rozwałkować i formować kółka.Na każde kółko nakładać nadzienie z bakalii,skleić i formować kulki.Kulki układać na blasze wyłożonej ciastem posmarowanym powidłami:4 rzędy kulek na szerokość i 7 rzędów na długość blaszki.Ciasto upiec. 
Masa: 
Z mleka,mąki,cukru waniliowego ugotować budyń.Masło utrzeć na puch,dodając przestudzony budyń. 




Wykonanie ciasta: 
Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.Każdą kulkę przykryć okrągłym biszkoptem nasączonym rumem.Całość polać polewą.

Ja zamiast biszkoptów kulki przykryłam własnym biszkoptem.
Źródło:
100 nowych ciast Siostry Anastazji

Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥