Snikers wg Siostry Anastazji


Składniki:
ciasto I
7 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru

ciasto II
25 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek

masa
5 żółtek
1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 1/2 kostki masła

dodatki
1 puszka mleka skondensowanego
czekolada na polewę






Wykonanie:
Ciasto I
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec przekroić na dwie części.

Ciasto II
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.

Masa:
Żółtka połączyć z mlekiem i cukrem, zagotować, dokładnie mieszając. Masło utrzeć dodając przestudzoną masę z żółtek.

Przełożenie ciasta:
Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane (u mnie kajmak) - druga część ciasta I - masa - czekolada

Ja natomiast całą masę dałam w środek a wierzch polałam 2 tabliczkami mlecznej czekolady które uprzednio roztopiłam w kąpieli wodnej.


Źródło:
100 nowych ciast Siostry Anastazji

Komentarze

  1. Pysznie wygląda ... mniam
    Szkoda, tylko że mi takowych ciach nie wolno :o(

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!:)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W jakiej temperaturze i ile czasu piec ciasto 1 i 2 ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie bardzo pamiętam jak ja piekłam, jednak myślę że ok 170 stopni bez termoobiegu i ok 25 min - 30 min

      Usuń
    2. Zawsze sprawdzam patyczkiem ponieważ różnie może być.

      Usuń
  4. ile szklanek to 250 g orzechów, nie mam wagi...

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdzie temperatura pieczenia i czas?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥