Babeczki czekoladowe - muffinki wg Ewy Wachowicz

Składniki:
2 łyżki masła
wiórki kokosowe
80 g gorzkiej czekolady
2 jajka
szczypta soli
6 łyżek cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy


Wykonanie:
Foremki wysmarować masłem oraz posypać wiórkami kokosowymi. Czekoladę podgrzać w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Żółtka utrzeć na biało z 3 łyżkami cukru, połączyć z czekoladą i cukrem waniliowym. Do białek dodać sól i resztę cukru i ubić na pianę. Wymieszać pianę z żółtkami tak aby czekolada nie zastygła. Masą napełnić foremki. Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut.


Komentarze

  1. Właśnie siedzą w piekarniku, tylko wyszło mi z tego przepisu 6, a myślałam, że będzie 12 :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepisy Pani Ewy zawsze wychodzą i są po prostu przepyszne:) Mimo, że ostatnio staram się ograniczać słodycze to nie potrafię całkowicie zrezygnować ze swoich ulubionych ciasteczek z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/ Ich przyrządzenie zajmuje chwilkę a efekt jest świetny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥