Snickers ciasto bez pieczenia

Ciasto snickers, jest bardzo łatwe w przygotowaniu więc polecam każdemu. Robiłam w formie o wymiarach 24 cm x 27 cm. 


Składniki:
duża paczka herbatników
2 budynie śmietankowe jeżeli bez cukru to dodać 4 łyżki + kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
800 ml mleka
1 kostka miękkiego masła
mała puszka kajmaku
orzechy włoskie





Wykonanie:
Ugotować budyń razem z dodatkiem mąki ziemniaczanej, odstawić go do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu dalej miksując. W blaszce wyłożyć co najmniej jedną warstwę folii aluminiowej a na nią jedną warstwę herbatników, 1/3 masy, przykryć herbatnikami następną 1/3 masy przykryć herbatnikami i pozostałą masą wszystko zakryć herbatnikami. Na wierzch ciasta wylać kajmak i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.



Komentarze

  1. Bardzo fajnie wyglada!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ale i bardzo kaloryczne ciasto. Mniam aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja polecam pychotkę na krakersach i z kremu karpatkowego. Fajne połaczenie dwu smaków Słonego i słodkiego, przez co ciastko nie jest mdłe. I jest bardzo mieciutkie. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam, ale musi mieć jakiś dodatek w postaci dżemu bo inaczej takie sobie.

      Usuń
  4. Zrobię go dzisiaj, ciekawe jak smakowałoby ze słonym karmelem na wierzchu?!

    OdpowiedzUsuń
  5. czy herbatniki nalezy skropic przed wylozeniem na blaszke?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to zmiksowałam to zrobiło sie strasznie leiste nie ma mowy o masie ;( Ale wylalam dala do lodowki zobacze co z tego bedzie ;) Chyba nie mialam miksowac jak to jest napisane tylko mieszac delikatnie łyżka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami budyń jest złej jakości i wychodzi wodnisty, radzę zrobić z mniejszej ilości mleka.

      Usuń
  7. Polecam nasączyć herbatniki alkoholem - nie mocno, odrobinkę. Ciasto będzie miało fajniejszy smak i bardzo przyjemny aromat. Na wieczór ze znajomymi jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Najpierw ugotować budyń i dodać mąkę później czy jak?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥