Cytrynowiec bez pieczenia

Nie lubię cytryny, nigdy jej nie lubiłam. To ciasto zmieniło moje nastawienie do tej żółtej bomby witaminowej. Jest pyszne! Robiłam w formie o wymiarach: 24 cm x 27 cm.

cytrynowiec ciasto bez pieczenia na herbatnikach


Składniki:
masa I
sok z 2 cytryn
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 kostki margaryny
niepełna szklanka cukru
1 1/2 szklanki wody

masa II
2 galaretki cytrynowe
700 g jogurtu naturalnego
200 ml wody

Dodatkowo
herbatniki
małe opakowanie biszkoptów
1 opakowanie delicji
2 galaretki cytrynowe + nie cały litr wody do ich przyrządzenia





Wykonanie:
Herbatniki ułożyć w blaszce. Przygotować masę I. Z soku i wody ugotować budyń z dodatkiem margaryny i cukru, gorący wylać na herbatniki. Biszkopty maczać delikatnie w przegotowanej zimnej wodzie i ułożyć je na masie cytrynowej. Całość odstawić do wystygnięcia.
Masa II. Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody i ostudzić, następnie zmiksować z jogurtem i wylać na pierwszą masę, wetknąć delicje, wstawić do lodówki. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w nie całym litrze wody gdy zaczną tężeć polać nimi wierzch ciasta.

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie ;-) myślę że go zrobię bo mam ochote na coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. skopiowałam sobie przepis, będzie ciacho na nowy rok

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥