sobota, 16 marca 2013

Ciasto Pani Walewskiej (pychotka przekładaniec z masą karpatkową)

Przepis na przepyszne ciasto pani walewskiej
Składniki:
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 kubka śmietany 30 %
5 żółtek
cukier około 8 łyżek
2 łyżeczki proszku dopieczenia

Ponadto:
słoiczek dżemu porzeczkowego
5 białek pozostałych od ciasta kruchego
1 kisiel wiśniowy
1 krem karpatka i potrzebne rzeczy do jego przygotowania.


Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche. Ciasto podzielić na dwie części obie rozłożyć w formach. Jedno ciasto piec około 20 minut, a na drugim surowym cieście rozłożyć dżem, a na dżem białka ubite na sztywno z dodatkiem kiślu, piec 20 minut. Na ciasto bez piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem i pianą.


Jest to porcja na dużą blachę, ciasto bardzo szybkie i łatwe, a smak jest niebiański i na pewno nietypowy  !








3 komentarze:

  1. Od jakiś dwóch lat zabieram się za robienie tego ciasta :D Pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a pół kubka śmietany to ile?
    Jaka pojemność kubka? 150ml a może 330?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pół kubka 330, ale trzeba ją dodawać małymi porcjami bo ciasto nie musi wszystkiego przyjąć.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥