Przepis na przepyszne ciasto pani walewskiej
Składniki:
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 kubka śmietany 30 %
5 żółtek
cukier około 8 łyżek
2 łyżeczki proszku dopieczenia
Ponadto:
słoiczek dżemu porzeczkowego
5 białek pozostałych od ciasta kruchego
1 kisiel wiśniowy
1 krem karpatka i potrzebne rzeczy do jego przygotowania.
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche. Ciasto podzielić na dwie części obie rozłożyć w formach. Jedno ciasto piec około 20 minut, a na drugim surowym cieście rozłożyć dżem, a na dżem białka ubite na sztywno z dodatkiem kiślu, piec 20 minut. Na ciasto bez piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem i pianą.
Jest to porcja na dużą blachę, ciasto bardzo szybkie i łatwe, a smak jest niebiański i na pewno nietypowy !
Składniki:
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1/2 kubka śmietany 30 %
5 żółtek
cukier około 8 łyżek
2 łyżeczki proszku dopieczenia
Ponadto:
słoiczek dżemu porzeczkowego
5 białek pozostałych od ciasta kruchego
1 kisiel wiśniowy
1 krem karpatka i potrzebne rzeczy do jego przygotowania.
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche. Ciasto podzielić na dwie części obie rozłożyć w formach. Jedno ciasto piec około 20 minut, a na drugim surowym cieście rozłożyć dżem, a na dżem białka ubite na sztywno z dodatkiem kiślu, piec 20 minut. Na ciasto bez piany wyłożyć uprzednio przygotowany krem karpatka (wg instrukcji na opakowaniu) a na to wyłożyć ciasto z dżemem i pianą.
Jest to porcja na dużą blachę, ciasto bardzo szybkie i łatwe, a smak jest niebiański i na pewno nietypowy !
Od jakiś dwóch lat zabieram się za robienie tego ciasta :D Pyszne :)
OdpowiedzUsuńa pół kubka śmietany to ile?
OdpowiedzUsuńJaka pojemność kubka? 150ml a może 330?
pół kubka 330, ale trzeba ją dodawać małymi porcjami bo ciasto nie musi wszystkiego przyjąć.
Usuń