Na takie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach 25 cm x 36 cm.
Składniki:
na masę serową
1,20 kg sera mielonego
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 kostka margaryny
5 jajek
3/4 szklanki cukru
na masę makową
1 puszka masy makowej Helio
5 jajek
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
3/4 kostki margaryny
dodatkowo
herbatniki na spód
Wykonanie:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, dno blaszki wyłożyć herbatnikami.
Margarynę zmiksować z cukrem, żółtkami. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać ser i suchy budyń, wszystko razem wymieszać i dodać ubitą pianę z białek i ponownie wszystko delikatnie wymieszać.
Margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać margarynę, masę makową Helio, mąkę i ubite na sztywną pianę białka, delikatnie wymieszać.
Na spodzie z herbatników układać na przemiennie łyżką ser oraz masę makową. Piec 70 minut w 180 stopniach.
Zobacz też:
Babka makowa |
Makowiec świąteczny |
połaczenie dwóch moich ulubionych ciast ;)
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam na Święta - wyglądał inaczej, ale połączenie smaków przypadło do gustu mojej rodzinie ;)
OdpowiedzUsuńwspaniały <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze,zobaczymy co nam wyjdzie .Wygląd extra
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze,zobaczymy co nam wyjdzie .Wygląd extra
OdpowiedzUsuńWyszedł idealny,pyszny,dałam masło zamiast margaryny.
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki
OdpowiedzUsuńCzy może mi ktoś powiedzieć ile daje się maku suchego
OdpowiedzUsuńCzy zamiast herbatników moge zrobic kruchy cienki spod i podpiec go lekko ?
OdpowiedzUsuńPrzepis fajny ale ja dodałam jeszcze brzoskwinie wyszło superowe ciasto.
OdpowiedzUsuń