Przepis na najlepszego makowca jakiego kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest bardzo puszyste, miękkie i wygląda jak z cukierni. Z podanych proporcji wychodzą aż 3 makowce.
Składniki:
na ciasto
3 szklanki mąki pszennej (dałam ciut więcej)
3/4 szklanki letniego mleka
150 g masła
6 żółtek
50 g drożdży
5 łyżek cukru
szczypta soli
2 łyżki wódki
1 cukier wanilinowy
na masę makową
6 białek
puszka masy makowej
4 łyżki grysiku
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać 3 łyżki mąki, cukier i pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i ostawić do wystygnięcia, pozostałe składniki przełożyć do miski, dodać wyrośnięte drożdże oraz masło, zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 równe części. Białka ubić na sztywno wmieszać je do masy makowej dodając grysik. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na nie masę makową, zwinąć w roladę. Każdą roladę owinąć papierem do pieczenia. Piec 40 minut e 180 stopniach.
Zobacz też:
Pięknie zawinięty i bardzo smakowity makowiec :)
OdpowiedzUsuńobowiązkowy na święta :)
OdpowiedzUsuńgrysiku? Nigdy nie dodawałam ;/
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy,zabieram się do pracy zobaczymy czy smaczny i też grysiku nigdy nie dodawałam
OdpowiedzUsuńA co to za grysik, pierwsze slysze. Prosze o podpowiedz
OdpowiedzUsuńkasza manna inaczej
Usuń