Przepis na babkę makową który pochodzi z mojej ulubionej starej książki, babkę zrobiłam ekspresowo bez żadnych niespodzianek, świetna dla początkujących piekarzy : ) Piekłam w formie na keks jednak można upiec ją również w tradycyjnej formie na babkę.
Składniki:
1 1/2 szklanki maku
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
1 szklanka cukru
7 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Do masy dodać mak, obie mąki, proszek do pieczenia ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać je do ciasta. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem foremki i piec przez godzinę w 180 stopniach.
Lubie wszystko co z makiem związane, a taka babka idealna na święta :)
OdpowiedzUsuńBuziaki Kochana.
Pyszne ciacho, do ciepłej herbatki byłoby idealne :D
OdpowiedzUsuń