Przepis na tradycyjne kluski śląskie z dziurką.
Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa albo wycisnąć w prasce Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Podawać z sosem mięsnym, stopionym masłem a w wersji jest to kombinacja ze skwarkami.
Uwaga: kluski śląskie można nadziewać farszem z gotowanego, zmielonego mięsa rosołowego, z dodatkiem cebuli podsmażanej, pieprzu, soli i jajka.
Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa albo wycisnąć w prasce Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Podawać z sosem mięsnym, stopionym masłem a w wersji jest to kombinacja ze skwarkami.
Uwaga: kluski śląskie można nadziewać farszem z gotowanego, zmielonego mięsa rosołowego, z dodatkiem cebuli podsmażanej, pieprzu, soli i jajka.
uwielbiam kluski śląskie:)
OdpowiedzUsuńjejku wyglądają jak malowane ,piękne i na pewno smaczne ,mi nigdy nie wychodzą takie okrągłę i kształtne.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne :) dziękuję
OdpowiedzUsuń