niedziela, 17 marca 2013

Kluski śląskie (tzw. białe kluski) ze skwareczkami

Przepis na tradycyjne kluski śląskie z dziurką. 


Składniki:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka soli






Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć w maszynce do mięsa albo wycisnąć w prasce  Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle maki ziemniaczanej, aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto dodając pozostałe ziemniaki, jajko i żółtko; formować okrągłe kluski, następnie każdą kluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Podawać  z sosem mięsnym, stopionym masłem a w wersji jest to kombinacja ze skwarkami.



Uwaga: kluski śląskie można nadziewać  farszem z gotowanego, zmielonego mięsa rosołowego, z dodatkiem cebuli podsmażanej, pieprzu, soli i jajka.







3 komentarze:

  1. uwielbiam kluski śląskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jejku wyglądają jak malowane ,piękne i na pewno smaczne ,mi nigdy nie wychodzą takie okrągłę i kształtne.

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥