Ostatnio piekłam bardzo stary przepis mojej mamy makowiec na kruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten. Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego.
Składniki:
Kruche ciasto:
4 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
Mak:
Puszka maku
bakalie według uznania
5 jajek
pół szklanki kaszy manny
szklanka cukru
margaryna
parę dużych jabłek
łyżeczka sody
kropla aromatu
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie wyłożyć je na brytfance wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem.
Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec godzinę w temp ok 180 st.
Porcja na dużą blachę .
Oj jak pieknie wyglada! Uwielbiam makowce:-) Pycha.
OdpowiedzUsuńJa robię podobny tylko bez kruchego spodu :) Rzeczywiście jest to makowiec japoński :) Pozdrawiam smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy rzeczywiście Japończycy maczali w tym palce (albo kubki smakowe), ale to oryginale połączenie - tak czy inaczej wychodzą 3 ciasta w jednym :) Pomysł wart zapamiętania.
OdpowiedzUsuńFajny ten makowiec :) Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńPuszka maku - tzn taka gotowa masa makowa? ??
OdpowiedzUsuńtak
Usuń