Niebo w gębie

Bardzo dobre ciasto tortowe, proste a zarazem wzbudzające zachwyt poprzez dobre dobranie smaków 
orzechów jabłek i kruchego ciasta.




Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Jabłka:
duży słoik prażonych jabłek
2 galaretki o dowolnym smaku


Masa Orzechowa:
200 g orzechów włoskich zmielonych
cukier do smaku
kostka masła
mleko (tyle ile przyjmą orzechy)


Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować i upiec obie części w dwóch osobnych brytfankach.

Jabłka przełożyć do rondla lub garnka z podwójnym dnem aby zapobiec przypaleniu się, ciągle mieszając podgrzewać, gdy jabłka będą już ciepłe wsypać do nich galaretkę, zestawić z ognia i dokładnie wymieszać. Ostawić do wystygnięcia w ziemne miejsce, aby galaretka związała się z jabłkami.

Gorącym mlekiem zalać zmielone orzechy z cukrem, tak aby orzechy mogły wchłonąć mleko, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy orzechy będą zimne  dodać do nich masło i rozetrzeć mikserem.


Przełożenie:
kruche ciasto - jabłka - kruche ciasto - masa orzechowa - ( górę można polać czekoladą)

Porcja na dużą blachę, ciasto bardzo dobre o świetnej kompozycji smakowej, znika w jeden dzień ; )






Komentarze

Prześlij komentarz

skomentuj ♥