Składniki:
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki pszennej
10 dag smalcu
10 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto)
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg zmielonego białego sera
2 budynie
1/2 szklanki mleka
3 jajka
ok 1 szklanki cukru kryształu
1/2 kostki masła
1 cukier wanilinowy
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany z jajkami, proszek do pieczenia, sól, wyrobić ciasto, odstawić do lodówki na 1/2 godziny . Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor.
Masa serowa:
Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepany w mleku budyń, wymieszać i zagotować.
Masą przekładać placki, a wierzch ozdobić polewą.
Najpyszniejszy sernik . ! Bardzo delikatny. Ciasta po upieczeniu warto nawilżyć przegotowaną wodą. Biała czekolada idealnie pasuje na polewę.
Zobacz też:
Ciasto w Święta mi się nie przejadło, więc kawałka sernika nie odmówię ;-)!
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ten sernik z przepisu siostry Anastazji. Ciekawa jestem efektu końcowego...
OdpowiedzUsuńTen sernik znam ,robilam go wielokrotnie tylko na gore robie czekoladową polewę.Naljlepszy jest dopiero na drugi dzien jak wszystko przejdzie smakiem sera.Pychota tak mowią moi domownicy.Pozdrawiam.Jadwiga.
OdpowiedzUsuń