Ogórki po papiesku z rodzynkami

Przepis na ogórki jak dla mnie dość dziwny ponieważ z gigantyczną ilością cukru, ale wszystko jest dla ludzi. Z podanych proporcji wyszło mi 7 słoików 0,5l.



Składniki:
4 kg ogórków
3 łyżki soli
0,5 kg cukru
1,5 szklanki wody
500 ml octu
koper
7 ząbków czosnku
14 kulek pieprzu
rodzynki






Wykonanie:
Ogórki pociąć w słupki posolić i odstawić. Z cukru, wody i octu ugotować zalewę. Do słoików włożyć koper, po 1 ząbku czosnku, po 2 kulki pieprzu i po około 15 rodzynek. Do słoików ciasno upchać ogórki, zalać je zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować po 5 minut.

Zobacz też:
Karpatka bez pieczenia





Komentarze

  1. Takich jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. no musze przyznać, że bardzo ciekawa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, musza być smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze ogórki jakie jadłam. Dodaję jeszcze do nich 2 goździki na słoik.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanko czy z goździkami są lepsze

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

skomentuj ♥