Przepis na ogórki jak dla mnie dość dziwny ponieważ z gigantyczną ilością cukru, ale wszystko jest dla ludzi. Z podanych proporcji wyszło mi 7 słoików 0,5l.
Składniki:
4 kg ogórków
3 łyżki soli
0,5 kg cukru
1,5 szklanki wody
500 ml octu
koper
7 ząbków czosnku
14 kulek pieprzu
rodzynki
Wykonanie:
Ogórki pociąć w słupki posolić i odstawić. Z cukru, wody i octu ugotować zalewę. Do słoików włożyć koper, po 1 ząbku czosnku, po 2 kulki pieprzu i po około 15 rodzynek. Do słoików ciasno upchać ogórki, zalać je zalewą. Słoiki zakręcić i pasteryzować po 5 minut.
Zobacz też:
Karpatka bez pieczenia |
Takich jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńno musze przyznać, że bardzo ciekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, musza być smaczne
OdpowiedzUsuńNajlepsze ogórki jakie jadłam. Dodaję jeszcze do nich 2 goździki na słoik.
OdpowiedzUsuńMam pytanko czy z goździkami są lepsze
OdpowiedzUsuń