środa, 3 lipca 2013

Ciasto lodowe z brzoskwiniami

Składniki:
Biszkopt
5 jaj
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
puszka brzoskwiń
kostka masła
2 budynie śmietankowe 

Dodatkowo:
0,5 l śmietany 30%
pół szklanki cukru
galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa





Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budynie lecz nie na mleku tylko na wodzie z pod brzoskwiń. Budyń ostudzić. Gdy będzie już zimny zmiksować go z masłem, potem dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę i wymieszać już łyżką. Wylać masę na biszkopt. Następnie śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje tak jak lody.



2 komentarze:

  1. Moja mama robila kiedys takiego "lodowca" :) Byl przepyszny.

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥