Kurczak z curry

Potrawa bardzo szybka i prosta - wystarczy wszystko pokroić i udusić. Smakuje wyśmienicie za sprawą swojej pikanterii. Porcja przygotowana prze zemnie jest przeznaczona na 4 osoby.






Składniki:
4 żółte papryki - pokrojone w kostkę
3 duże cebule - pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
2 szklanki ryżu
pierś z kurczaka- pokrojona w kostkę
natka pietruszki
sól
pieprz
odrobina ziół prowansalskich
4 stołowe łyżki curry + 1 łyżka wsypana do gotującego się ryżu
odrobina ostrej papryki w proszku
olej do smażenia



Wykonanie:
Cebulę i paprykę wraz z solą i pieprzem dusić przez dłuższy czas na minimalnej ilości oleju (można podlewać później wodą). Pod koniec duszenia dodać zmielony czosnek.
Na osobnej patelni usmażyć piersi z kurczaka pod koniec smażenia dodać zioła prowansalskie curry oraz pieprz, sól i paprykę w proszku, smażyć aż wszystko sobą "przejdzie". 
W osolonej wodzie ugotować 2 szklanki ryżu wraz z łyżką dosypanego curry. Gdy ryż będzie miękki odcedzić go na sitku i przelać zimną bieżącą wodą która powoduje że ryż się nie sklei. 






Ryż wyłożyć na talerz polać połączonymi ze sobą piersiami z kurczaka wraz z warzywami na koniec okraszając natką pietruszki.








Komentarze