czwartek, 4 lipca 2013

Puszysty sernik z bezą orzechową wg Ewy Wachowicz

Sernik jest przewspaniały na prawdę warto go skosztować! ; ) Przy wykonywaniu nie bać się o ciasto ponieważ wyjdzie bardzo lejące się. Przepis zdobyty drogą pantoflową. Robić w dużej formie. 



Składniki:

Ciasto
30 dek mąki
10 dek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dek masła
1 łyżka smalcu
1 jajko
2 żółtka

Ser
1,20 kg sera
30 dek cukru
cukier wanilinowy
8 dek budyniu
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka mleka
4 łyżki oleju
2 cale jajka
4 żółtka

Beza
6 białek
15 dek cukru
15 orzechów zmielonych
1 łyżka bułki tartej






Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagnieść kruche wyłożyć na brytfankę. Następnie przygotować ser: ucierając go z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Następnie wlać śmietanę, mleko, olej, 2 jajka i 4 żółtka dalej ucierać. Całość wylać na ciasto kruche. Białka ubić na sztywno z cukrem następnie mieszać w to orzechy z bułką tartą i łyżką wyłożyć bezę na ser tak aby nie utonęła. Piec godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥