środa, 10 lipca 2013

tort w-z ka

Mmmm dziś zaproponuję torcik w-zka wyszedł przepyszny. Jego sekretem jest wilgoć, ponieważ wypił 2 kubki wody. ; ) 


 


Składniki:
Biszkopt
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
w razie potrzeby kapka mleka
olejek rumowy



Masa
2 kubki śmietany 30-stki
łyżka żelatyny
śnieżka do śmietany
4 łyżki cukru

Ponadto
2 łyżki spirytusu
dżem truskawkowy
tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka



Wykonanie:
Z podanych składników utrzeć biszkopt, w razie potrzeby gdy będzie nie dość wodnisty dodać mleka (nigdy prosto z lodówki) musi mieć temperaturę pokojową.
Piec 45 minut na 160 st.






Masa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem rozpuszczoną łyżką żelatyny w wodzie oraz z śnieżką. Odstawić do lodówki. Wystudzone ciasto przekroić na pół, dół mocno nawilżyć przegotowaną wodą z łyżką spirytusu. Następnie gdy woda wsiąknie rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć śmietanę. Wszystko przykryć drugim spodem ciasta. Górę również nawilżyć w taki sam sposób. Czekoladę wraz z mlekiem rozpuścić na ogniu i polać nawilżoną górę.





2 komentarze:

  1. elegancko się prezentuje :) pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/krewetki-z-ziolami-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥