wtorek, 20 sierpnia 2013

Cukinia a'la schabowy

Z Wikipedii:
Cukinia– odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.
A dziś podróbka kotleta schabowego czyli cukinia w bułce tartej.
Smak takiego kotleta jest świetny! Jest to lekka słodycz.




Składniki:
Cukinia
2 jajka 
2 łyżki mleka
bułka tarta
sól 
pieprz
olej do smażenia






Wykonanie:
Cukinię umyć. Odkroić piętki a resztę skroić na plastry. Jajka rozmącać z mlekiem. bułkę tartą wymieszać z solą i pieprzem. Na rozgrzany olej kłaść cukinię wymoczoną w jajku oraz obtoczoną z każdej strony bułką.







2 komentarze:

  1. Ale ciekawy pomysł, przy tym prosty, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Grecki smak! bardzo lubię tak serwowaną

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥