Składniki:
750 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
90 g cukru
8 g cukru waniliowego
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
Składniki na kruszonkę:
100 g masła
20 łyżek mąki
8 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
Ponadto:
1 rozbełtane jajko do smarowania
słoik konfitury jagodowej
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć i dodać odrobinę ciepłego mleka z cukrem i łyżką mąki - całość rozmieszać. Gdy drożdże się ruszą na stolnicy wysypać mąkę następnie zrobić w niej dołek, wbić jajka dodać sól. Całość wyrabiać na gładką masę, gdyby ciasto było za suche dodawać po małej ilości mleka o temperaturze pokojowej. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formować dość duże płatki na ich środek nakładać konfiturę i formować kulkę. Każdą z bułek układać na papierze do pieczenia zachowując dość duże odstępy.
Rozbełtanym jajkiem posmarować każdą bułeczkę.
Z masła mąki i cukru zrobić kruszonkę poprzez wymieszanie składników. Następnie pokruszyć nią bułeczki.
Piec ok 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
skomentuj ♥