Słówko z Wikipedii:
Sernik gotowany
Odmiana sernika, w którym ser przygotowuje się oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki w postaci bakalii.
U mnie odmieniona wersja wspaniałego sernika
Przepis na tortownicę o śr 25 cm robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera.
Składniki:
Kruche ciasto
szklanka mąki3 łyżki masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 jajko
3 łyżki kakao
Ser:
1,5 kg sera
2 budynie śmietankowe
2 jajka
szklanka cukru
aromat waniliowy
cukier wanilinowy
mleko
3 łyżki skrobi
pół kostki masła
Polewa:
Tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki masła lub margaryny
Wykonanie:
Z wymienionych wyżej składników zagnieść ciasto kruche. uformować spód do tortownicy i piec 15 minut w 175 stopniach. Wystudzić. Można zwilżyć przegotowaną zimną wodą.
Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać ser masło cukier oraz aromat. Całość bardzo dokładnie i starannie wymieszać. Budyń wymieszać z mlekiem i skrobią - mleka powinno być tak aby swobodnie można było wymieszać budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej.
Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz czekolada będzie zimna ale nadal płynna wylać ją na ser tworząc polewę. Gdy czekolada będzie już chłodna deser należy wstawić do lodówki na co najmniej dobę.
Niebo w ustach :)
OdpowiedzUsuńżarłabym :)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie,mam ochote zrobić taki sernik dla rodzinki,Nie ma przekladania a smakować mam nadzieję bedzie wysmienicie.Pozdrawiam ,Jadwiga.
OdpowiedzUsuńJakiego użyć sera?
OdpowiedzUsuńzwykły zmielony
Usuń