Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny
pół szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
500 ml mleka
3 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier
jajko
kostka masła
garść świeżych jeżyn
Wykonanie:
Margarynę posiekać na drobne kawałki nożem. Dodać przesianą mąkę proszek do pieczenia cukier oraz jajka - zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować a następnie ciasto upiec w foremkach.
Z mąki ziemniaczanej i pszennej oraz jajka ugotować tradycyjny budyń na mleku. Następnie bardzo dokładnie ostudzić. Jeżyny przetrzeć przez sitko i taki przecier wraz z sokiem dodać do masła. Masło miksować mikserem do puchu. Do zmiksowanego masła z jeżynami dodawać po łyżce uprzednio ugotowanego budyniu ciągle miksując. Krem nakładać szprycką do korpusów dekorować wg uznania. jest to porcja na ok 15 babeczek.
Krem jeżynowy - to brzmi nieźle. Porywam jedno ciacho;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie ;) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie na news ;*
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń