poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Zupa kalafiorowa

Uwielbiam domowe przysmaki. Jednym z nich jest zupa kalafiorowa. Niestety najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku ze świeżego kalafiora, gdyż mrożony zazwyczaj śmierdzi jak skunks, z resztą mrożony kalafior jest bardzo ubogi w witaminy.
Dlatego też warto najeść się na zapas w sezonie.



Składniki:
1 róża kalafiora
ok 0,5 ok ziemniaków pokrojonych w kostkę
liść laurowy 
pieprz 
sól
śmietana lub mleko





Wykonanie:
Pokrojone ziemniaki w kostkę gotować w osolonej wodzie wraz z kalafiorem pokrojonym w male różyczki, tak aby woda przykrywała je lecz nie było jej za dużo.  Gdy warzywa będą miękkie doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz liściem. Na samym końcu zabielić śmietaną lub mlekiem tak jak u mnie (wersja light).





2 komentarze:

  1. jestem wielką fanką kalafiorowej <3

    zapraszam do siebie na kulinarne rozdanie !

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie się robi warzywno - kalafiorową, ale też jest pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥