Uwielbiam domowe przysmaki. Jednym z nich jest zupa kalafiorowa. Niestety najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku ze świeżego kalafiora, gdyż mrożony zazwyczaj śmierdzi jak skunks, z resztą mrożony kalafior jest bardzo ubogi w witaminy.
Dlatego też warto najeść się na zapas w sezonie.
Składniki:
1 róża kalafiora
ok 0,5 ok ziemniaków pokrojonych w kostkę
liść laurowy
pieprz
sól
śmietana lub mleko
Wykonanie:
Pokrojone ziemniaki w kostkę gotować w osolonej wodzie wraz z kalafiorem pokrojonym w male różyczki, tak aby woda przykrywała je lecz nie było jej za dużo. Gdy warzywa będą miękkie doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz liściem. Na samym końcu zabielić śmietaną lub mlekiem tak jak u mnie (wersja light).
jestem wielką fanką kalafiorowej <3
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na kulinarne rozdanie !
U mnie się robi warzywno - kalafiorową, ale też jest pyszna ;)
OdpowiedzUsuń