piątek, 6 września 2013

Ciasto Kilimandżaro



Składniki na ciasto ciemne:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżka wody

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka masła

Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła lub margaryny




Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady gorzkiej
3 łyżki masła
2 łyżki kakao
cukier
orzechy drobno posiekane




Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Na ciasto wyłożyć masę
z masła kakao i czekolady zrobić polewę którą wylać na masę całość posypać orzechami.







4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, aczkolwiek słyszałam dużo dobrego na temat tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo pysznie ;) Wyszło Ci na prawdę wspaniale ;)


    W wolnej chwili zapraszam do mnie na news :*

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥