poniedziałek, 23 września 2013

Makowiec na kruchym cieście

Składniki:
ciasto
375 g mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
175 g masła

mak
500 g zmielonego maku
1/2 litra mleka
5 łyżek miodu
200 g cukru
100 g masła
2 jajka
bakalie orzechy migdały itp




Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy.

Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach, gdy masło się rozpuści, dodajemy zmielony mak i gotujemy na maleńkim ogniu, wciąż mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.

Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni. 



6 komentarzy:

  1. makowiec to jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda to ciasto.Chciałabym upiec i mam pytanie,jaka wielkość formy i czy mak ma być zmielony surowy ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No wlasnie: jak duza ma byc forma,zeby wyszlo takie,jak na zdjeciu???

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥