Składniki:
ciasto
375 g mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
175 g masła
1/2 litra mleka
5 łyżek miodu
200 g cukru
100 g masła
2 jajka
bakalie orzechy migdały itp
Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach, gdy masło się rozpuści, dodajemy zmielony mak i gotujemy na maleńkim ogniu, wciąż mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.
ciasto
375 g mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
175 g masła
mak
500 g zmielonego maku1/2 litra mleka
5 łyżek miodu
200 g cukru
100 g masła
2 jajka
bakalie orzechy migdały itp
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy.
Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni.
Fajna odmiana makowca :)
OdpowiedzUsuńmakowiec to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makowce;)
OdpowiedzUsuńoch... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda to ciasto.Chciałabym upiec i mam pytanie,jaka wielkość formy i czy mak ma być zmielony surowy ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo wlasnie: jak duza ma byc forma,zeby wyszlo takie,jak na zdjeciu???
OdpowiedzUsuń