Przepis na makowca świątecznego. Z podanych proporcji wychodzą dwie rolady.
9 szklanek mąki pszennej
1 1/2 kostki margaryny
8 dag drożdży
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany 18%
3 żółtka
szczypta soli
cukier do smaku
dodatkowo
puszka gotowej masy makowej
Wykonanie:
Z drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, gdy wyrośnie dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować kadzą z nich i wyłożyć na nie masę makową, zwinąć w roladę. W roladzie zrobić kilka dziurek patyczkiem i upiec.
cukier do smaku
dodatkowo
puszka gotowej masy makowej
Wykonanie:
Z drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, gdy wyrośnie dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować kadzą z nich i wyłożyć na nie masę makową, zwinąć w roladę. W roladzie zrobić kilka dziurek patyczkiem i upiec.
Dawno nie piekłam makowca a ten wygląda super smacznie
OdpowiedzUsuńWow i och i ach ,wspaniały ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProsze o wyslanie mi jeszcze raz przepisu bo ten tu jest zly
OdpowiedzUsuńWczesniej robilam i nie wiem czemu ktos go zmienil bede wdzieczna za podanie go jeszcze raz
OdpowiedzUsuńProsze o szybka odpowiedz bede wdzieczna
OdpowiedzUsuńTamtego przepisu nie ma już na blogu.
UsuńDziekuje za odpowiedz bardzo zaluje bo dokladnie nie pamietam tego przepisu
OdpowiedzUsuńCzy mogla by Pani przeslac mi ten przepis na meaila sylwiaradek77@o2.pl z gory dziekuje
OdpowiedzUsuńniestety nie mam już tego przepisu.
Usuń