piątek, 27 września 2013

Metrowiec




Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 szklanki cukru
8 jajek
2 łyżki kakao
8 łyżek oleju
8 łyżek wody
olejek aromatyzujący


Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 łyżeczki cukru jeżeli budyń jest z cukrem
1/2 l mleka
kostka masła



Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto upiec ciasto na oleju:
żółtka ubić na białą masę z cukrem, następnie dodać olej i wodę, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę a następnie wmieszać ją bardzo delikatnie do ciasta. Ciasto z pianą podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać 2 łyżki kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej wsypać 2 łyżki maki i również wymieszać. Oba ciasta rozlać do dwóch foremek.


Gdy ciasto będzie stygnąć wykonać masę budyniową:
Ugotować 2 budynie na 1/2 l mleka i doprawić cukrem. Odstawić do wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny wmiksować z niego kostkę miękkiego masła.


Przełożenie:
Oba ciasta pokroić na kromki o szerokości ok 1 cm. Smarować kromki na przemian (czarna, biała) masą i sklejać. Ciasto kroi się po ukosie. Dobrze jest wstawić ciasto do lodówki aby masa się związała z ciastem (a nie tak jak u mnie na zdj ; ) ).  Pozostałą masą ciasto posmarować z wierzchu i zrównać jego wysokości. (niestety mi masy brakło bo zaszalałam z przekładką)


3 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto.
    Zapraszam do mnie kociolek-pysznosci.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jak juz udostepniasz przepis to podawaj wymiary blaszki, bo potem rozne nieprzyjemne komplikacje wychodzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czas i temperatura pieczenia ciasta też by się przydały :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥