piątek, 27 września 2013

Piernik

Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
1 szklanka mleka
3 jajka
2 szklanki mąki
bakalie
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Tabliczka czekolady do polania
powidła śliwkowe
drobno posiekane orzechy





Wykonanie:
Miód, kakao oraz przyprawę do piernika rozpuścić. Osobno rozpuścić masło. Gdy wszytko delikatnie przestygnie wszystko wlać do jednego garnka wraz z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Wlać na wyłożona papierem do pieczenia brytfannę piec ok 40 minut na 170 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić go na 2 polowy. Na jednej rozsmarować powidła śliwkowe przykryć druga połową tą druga połowę posmarować cienką warstwą powideł wylac roztopioną czekoladę i posypać orzeszkami.

2 komentarze:

  1. Pewnie pachniało w całym domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada super ciekawe jak smakuje ? czy wart zrobienia????????? kamila

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥