Sałatka jest mega pyszna! idealna do obiadu ! wersja odmienna do tradycyjnej bo z miodem! na 100% polecam.
Składniki:
1 kg ogórków
1 duża cebula
3-4 łyżki octu
1/2 łyżki soli
1 łyżka miodu
1 szkl. wody
5 ziaren ziela angielskiego
5-7 ziaren pieprzu
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Ogórki umyć, następnie poszatkować w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Całość posolić wymieszać i odstawić na 30 minut aby ogórki puściły sok. Do gorącej wody wlać ocet, miód i olej,
następnie zalać ogórki w słoikach z dodatkiem pieprzu oraz ziela. Można dodać do słoika trochę poszatkowanej marchewki.
następnie zalać ogórki w słoikach z dodatkiem pieprzu oraz ziela. Można dodać do słoika trochę poszatkowanej marchewki.
Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować.
Bardzo lubię szwedzką sałatkę, ale niestety domownicy nie pałają taką samą miłością :(
OdpowiedzUsuńMy robimy zdecydowanie inaczej, bez oleju przede wszystkim. Ale jedno zasadnicze pytanie - w którym momencie tego przepisu należy dodać miód?
OdpowiedzUsuńLubię szwedzką sałatkę, chociaż przyznam szczerze, że zawsze jem kupną. Przepis wydaje się bardzo prosty, może się skuszę i zrobię ją sama :)
OdpowiedzUsuń