wtorek, 1 października 2013

Sernik



Składniki:

Ciasto:
250g mąki
100g margaryny
1 jajko całe + 1 żółtko
0, 5 paczuszki proszku do pieczenia
75g cukru pudru
3-4 łyżki śmietany
0,5 paczuszki cukru wanilinowego

Masa Serowa
1kg sera śmietankowego
1 olejek śmietankowy
2 budynie śmietankowe
10 jaj
1,5 szklanki cukru
400 ml śmietany kremówki 30%

Lukier do polania

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść, 1/5 ciasta odłożyć na wierzch, pozostałą wyłożyć na rozsmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25*40cm i włożyć do rozgrzanego piekarnika 180°. Podpiec przez ok. 10 minut.
Ser:
W pierwszej miseczce (dość dużej) wymieszać ser, olejek, budynie. W drugiej ubić 10 białek z 1 szklanką cukru. W trzeciej ubić 10 żółtek z ½ szklanką cukru. W czwartej ubić śmietanę kremówkę. Do pierwszej miseczki dodać ubite białka i śmietanę, wszystko wymieszać. Następnie dodać żółtka i ponownie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika 180° i piec ok. 1h. Ciasto w piekarniku bardzo mocno urośnie, po wyjęciu opadnie ale na szczęście nie zrobi się kapeć. Po wystudzeniu polać lukrem

3 komentarze:

  1. Zapraszam do wzięcia udziału w facebookowej zabawie- WEEKENDOWA AKCJA SERNIK https://www.facebook.com/tradycyjnakuchnia/posts/253814258130511

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥