wtorek, 19 listopada 2013

sernik z kajmakiem na bakaliowym spodzie



Składniki:
ser:
1 kg sera (może być z wiadra)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
100 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/2 puszki kajmaku
kilka kropli esencji rumowej


Spód ciasta:
opakowanie herbatników lub tak jak u mnie ciastka kruche na wagę
rodzynki
żurawina
3 łyżki kakao
posiekane orzechy
inne bakalie
2 -3 łyżki masła



Wykonanie:
Masło rozpuścić, ciasta pokruszyć ja kruche kruszyłam tłuczkiem do ziemniaków, dodać resztę składników wymieszać tak aby zrobił się tzw mokry piach.
Tortownicę wysmarować masłem, spód i ewentualnie boki wylepić ciastem, ciasto podpiec przez 10 minut na 175 stopni w piekarniku.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, aby lepiej się zmiksowało można bardzo delikatnie podgrzać garnek. Dodać ser dalej miksując, do masy dodajemy całe jajka i pół puszki kajmaku, na samym końcu po połączeniu dodajemy budyń oraz esencje rumową, całość miksujemy dokładnie ostatni raz. Po zmiksowaniu ser wylać na podpieczony wcześniej spód, całośc piec około 60 minut na 170 stopni bez teromobiegu.
Po wyjęciu z piekarnika sernik polać pozostałym kajmakiem.


11 komentarzy:

  1. Wygląda bosko :) Takiemu nie sposób się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no po prostu cudo! mniam :) jak tu się odchudzać :P

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda jak tort :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  4. obłędnie wygląda, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kajmakiem jest rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki to moja słabość. Zapiszę Twój przepis i z chęcią go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności :) uwielbiam z kajmakiem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Serniczek wyszedł ci obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda i z pewnością smakuje fantastycznie - kocham serniki! Dziękuję za dołączenie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥