sobota, 4 stycznia 2014

Ciasto cappucino


Składniki:
ciasto
10 całych jaj
szklanka cukru
12 łyżek mąki pszennej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek kawy cappucino orzechowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka suchego maku


krem
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek kawy cappucino
1/2 l śmietany kremówki
kostka masła






Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitej piany dodać żółtka - wymieszać. Do ubitych jajek dodać obie mąki, proszek do pieczenia, mak oraz kawę cappucino. Całość miksować na wolnych obrotach do czasu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna). Piec 25-35 minut w 160 stopniach bez termoobiegu lub 180 stopni z termoobiegiem.

Krem cappucino
Z sypkich składników przygotować zawiesinę z niewielką ilością mleka (jak budyń). Zagotować mleko i ugotować budyń z zawiesiny. Wystudzić go. Masło zmiksuj z ugotowanym budyniem na krem, schłodź go.

Wykonanie:
Upieczone ciasto podzielić na 2 części. Jedną część włożyć do blaszki na ciasto wyłożyć masę cappucino, na wierzch położyć drugą cześć ciasta. Ubić śmietanę i wyłożyć ją na wierzch ciasta. Całość posypać kawą mieloną. Osobiście jeszcze porządnie zwilżam ciasto przestudzoną kawą cappucino.





5 komentarzy:

  1. Pracochłonne ale pyszne ciasto.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jej, świetne to ciacho. uwielbiam kawowe wypieki :)
    bardzo fajny blog.

    OdpowiedzUsuń
  3. KIEDYŚ PIEKŁAM ALA DO KREMU DAŁAM KIELISZEK RUMU ALE NIE PRZYKRYWAŁAM DRUGIM CIASTEM TYLKO CIASTKA PETITKI KTÓRE MACZAŁAM W PONCZU ZAPARZYĆ KAWE ROZPUSZCZALNĄ Z CUKREM CYTRYNĄ I RUMEM POLAŁAM CZEKOLADĄ

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥