Przepis na przepyszny makowiec śnieżny z bitą śmietaną i masą orzechową oraz makiem według przepisu siostry Anastazji pochodzący z książki 100 nowych ciast.
Biszkopt
składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I
składniki:
25 dag maku mielonego
10 dag cukru kryształu
3 białka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki słodkiego mleka
olejek migdałowy
20 dag bakalii
(ja natomiast użyłam gotowej masy makowej z puszki)
Masa II
składniki:
1/2 l śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
Masa III
składniki:
20 dag masła
10 dag cukru pudru
15 dag orzechów mielonych
1/2 szklanki mleka
3 żółtka
spirytus (do smaku)
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-180 stopni ok 30-40 minut.
Masa I
Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, do uzyskania gęstej masy.
Masa II
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości cieplej wody. Śmietanę ubić z cukrem an sztywno, dodając letnia żelatynę.
Masa III
Mleko zagotować, zalać nim orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zimne orzechy i spirytus.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt - masa I - masa II - masa III
Źródło:
183 nowe przepisy Siostry Anastazji
ciasto prezentuje się świetnie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńNo tak a ile tej masy makowej?
OdpowiedzUsuń