Dziś pragnę zaproponować pięknie wyglądające i smakujące równie dobrze ciasto Shrek. Ciasto to powstało na bazie biszkopta, masy wykonanej z zielonego soku, bitej śmietany oraz galaretek i dodatkiem w postaci delicji. Shrek to ciasto inspirowane popularnym filmem, nazwa jest bardzo mylna, ponieważ ciasto samo w sobie jest bardzo delikatne wręcz piankowe, a smakuje wybornie.
Składniki:
Biszkopt
6 jaj
1/2 szklanka cukru
6 jaj
1/2 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa zielona:
Duża butelka soku zielonego Kubuś, Pysio lub inny
2 budynie śmietankowe
4 duże łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa zielona:
Duża butelka soku zielonego Kubuś, Pysio lub inny
2 budynie śmietankowe
4 duże łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śmietana:
500 ml śmietany 30-stki
2 galaretki agrestowe
Ponadto
opakowanie delicji
2 galaretki agrestowe
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt. Po wyjęciu z piekarnika nawilżyć go przegotowaną zimną wodą. Ugotować budyń na zielonym soku z budyniu cukru oraz mąki ziemniaczanej, gdy będzie ciepły szybko go wylać na biszkopt aby nie zastygł. Ciasto z budyniem odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno dodając zimne tężejące galaretki rozpuszczone w 400 ml wody. Masę z bitej śmietany wylać na zielona masę. Na śmietanie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
500 ml śmietany 30-stki
2 galaretki agrestowe
Ponadto
opakowanie delicji
2 galaretki agrestowe
Wykonanie:
Z podanych składników upiec biszkopt. Po wyjęciu z piekarnika nawilżyć go przegotowaną zimną wodą. Ugotować budyń na zielonym soku z budyniu cukru oraz mąki ziemniaczanej, gdy będzie ciepły szybko go wylać na biszkopt aby nie zastygł. Ciasto z budyniem odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno dodając zimne tężejące galaretki rozpuszczone w 400 ml wody. Masę z bitej śmietany wylać na zielona masę. Na śmietanie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką.
bardzo lubię to cisto:)
OdpowiedzUsuńPierwsze miejsce za sam wygląd, i pomysł też :-)
OdpowiedzUsuńMmm... Pyszności :)
OdpowiedzUsuńznam ten przepis i faktycznie jest pyszneeee pozdrawiam http://antoludkowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń