środa, 19 marca 2014

Figowiec

Dziś zaprezentuję wyborne, kremowe ciasto. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji.

figowiec
Składniki:
biszkopt kakaowy
6 jajek
szklanki cukru
szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

ciasto bakaliowe
20 dag pokrojonych fig
20 dag rodzynek
10 dag orzechów zmielonych
10 dag orzechów krojonych
2 łyżki mąki pszennej
6 białek
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

krem
12 żółtek
6 łyżek cukru kryształu
1 kostka margaryny
1 1/2 kostki masła




Wykonanie:


Upiec biszkopt.
Ciasto bakaliowe:
Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec
Masa:
Żółtka z cukrem ubić nad kąpielą wodną. Margarynę utrzeć mikserem na pulchną masę, dodać ostudzoną masę z jajkami.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - kakao

ciasto figowiec siostry anastazji

figowiec

4 komentarze:

  1. ciacha siostry Anastazji uwielbiam! Wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie.Jaka wielkośc blachy i w jakiej temperaturze pieczemy ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blacha 25 cm x 40 cm, piec w 180 stopniach.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥