Dziś zaprezentuję wyborne, kremowe ciasto. Przepis pochodzi z książki 100 nowych ciast siostry Anastazji.
Składniki:
biszkopt kakaowy
6 jajek
szklanki cukru
szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
ciasto bakaliowe
20 dag pokrojonych fig
20 dag rodzynek
10 dag orzechów zmielonych
10 dag orzechów krojonych
2 łyżki mąki pszennej
6 białek
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
krem
12 żółtek
6 łyżek cukru kryształu
1 kostka margaryny
1 1/2 kostki masła
biszkopt kakaowy
6 jajek
szklanki cukru
szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
ciasto bakaliowe
20 dag pokrojonych fig
20 dag rodzynek
10 dag orzechów zmielonych
10 dag orzechów krojonych
2 łyżki mąki pszennej
6 białek
6 łyżek cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
krem
12 żółtek
6 łyżek cukru kryształu
1 kostka margaryny
1 1/2 kostki masła
Ciasto bakaliowe:
Białka ubić z cukrem, dodać bakalie, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec
Masa:
Żółtka z cukrem ubić nad kąpielą wodną. Margarynę utrzeć mikserem na pulchną masę, dodać ostudzoną masę z jajkami.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny - połowa masy - ciasto bakaliowe - druga połowa masy - kakao
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńciacha siostry Anastazji uwielbiam! Wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie.Jaka wielkośc blachy i w jakiej temperaturze pieczemy ciasta?
OdpowiedzUsuńblacha 25 cm x 40 cm, piec w 180 stopniach.
UsuńZrobiła to ciasto i krem jest okropny. Czuć margarynę...
OdpowiedzUsuń