poniedziałek, 24 marca 2014

Sernik Królewski

sernik na kruchym cieście



Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
Łyżka gęstej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
250 g masła

Masa serowa:
1 kg tłustego sera koniecznie zmielonego
3 jajka
200 g miękkiego masła
200 g cukru
Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru





Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Gdy będzie dobrze wyrobione podzielić na 2 części. Jedna z części wstawić do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki blaszki. 
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ucierając, pod dodaniu żółtek dodać ser oraz budyń nadal miksując. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je z masą serową.
Ser wylać na kruche ciasto. Cześć ciasta z zamrażalnika należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sera.
Piec ok 60 minut  na 180 stopni.
sernik kakaowy


11 komentarzy:

  1. Ulubiony sernik całej mojej rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeden z moich ulubionych serników :) Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. tradycyjna, prostokątna.

      Usuń
    2. Mmmmm prezentuje się bardzo smakowicie :-)

      Usuń
  5. sernik wyszedł pyszny . poszedł w jeden dzień :)
    Pozdrawiam :>

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny. Miałam go na swoim weselu. A przy okazji zapraszam na mojego bloga: ewelsz.blogspot.com
    Opowiadam na nim o swoim życiu

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny. Miałam go na swoim weselu. A przy okazji zapraszam na mojego bloga: ewelsz.blogspot.com
    Opowiadam na nim o swoim życiu

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥