Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
Łyżka gęstej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
250 g masła
Masa serowa:
1 kg tłustego sera koniecznie zmielonego
3 jajka
200 g miękkiego masła
200 g cukru
Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Łyżka gęstej śmietany 18 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
250 g masła
Masa serowa:
1 kg tłustego sera koniecznie zmielonego
3 jajka
200 g miękkiego masła
200 g cukru
Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto kruche. Gdy będzie dobrze wyrobione podzielić na 2 części. Jedna z części wstawić do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki blaszki.
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ucierając, pod dodaniu żółtek dodać ser oraz budyń nadal miksując. Na koniec ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je z masą serową.
Ser wylać na kruche ciasto. Cześć ciasta z zamrażalnika należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim wierzch sera.
Piec ok 60 minut na 180 stopni.
Mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńWybornie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUlubiony sernik całej mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuńAleż pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńJeden z moich ulubionych serników :) Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary formy?
OdpowiedzUsuńtradycyjna, prostokątna.
UsuńMmmmm prezentuje się bardzo smakowicie :-)
Usuńsernik wyszedł pyszny . poszedł w jeden dzień :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :>
Pyszny. Miałam go na swoim weselu. A przy okazji zapraszam na mojego bloga: ewelsz.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOpowiadam na nim o swoim życiu
Pyszny. Miałam go na swoim weselu. A przy okazji zapraszam na mojego bloga: ewelsz.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOpowiadam na nim o swoim życiu