Składniki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
12,5 dkg margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa
30 dkg maku
20 dkg cukru pudru
4 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie
olejek migdałowy
lub po prostu gotowa masa z puszki
Masa serowa
1 kg zmielonego sera
30 dkg cukru kryształu
8 jaj
25 dkg margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ opakowanie pierniczków w czekoladzie
Wykonanie:
Z podanych składników zarobić kruche ciasto. Można je krótko podpiec.
Mak sparzyć i mielić, żółtka utrzeć z cukrem, dodać przygotowany mak, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku i bakalie. Z białek ubić sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek.
Przełożenie ciasta:
Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-pierniczki-druga połowa masy serowej.
Źródło:
100 nowych ciast Siostry Anastazji
100 nowych ciast Siostry Anastazji
wygląda świetnie i co za połączenie, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńzapraszam do odbioru nominacji w zabawie Liebster Blog. Po więcej szczegółów zapraszam do siebie http://kuchenne-czarymary.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam
Mmm, bardzo kuszący serniczek, uwielbiam serniki, ale o takim pierwszy raz słyszę ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
pyszny !! CZEGOŚ TAKIEGO SZUKAŁAM :) POLECAM CIASTO Z ROGALIKAMI :POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-z-rogalikami-siostry-anastazji.html
ten blog nie jest stworzony do reklamy.
UsuńCiasto pyszne rodzina zachwycona
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy jak dodaje gotowa mase makowa to musze cos jeszcze do niej dodac? bialka ?
OdpowiedzUsuńNie trzeba nic dodawać : ) Ja zawsze daje prosto z puszki i wychodzi ; )
Usuńa jakie wymiary blaszki do pieczenia?
OdpowiedzUsuńduża prostokątna
Usuń