Składniki:
25 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
5 dag tłuszczu
2 jajka
5 dag cukru kryształu
ok. 1/4 l słodkiego mleka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
Mąkę przesiać. Drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka, zostawić na chwilę, żeby podrosły.Potem wlać drożdże do mąki, dodać jajka utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić w garnku trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki - ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. Smażyć jak w przepisie na racuchy
z jabłkami.
Źródło:
173 specjały Siostry Anastazji
Witam...
OdpowiedzUsuńChciałabym zaprosić do polubienia oraz wzięcia udziału w konkursie z wartościową, godną uwagi nagrodą.
Konkurs jest dla każdego więc prosiłabym o udostępnianie linka z konkursem na facebooku:
https://www.facebook.com/zadawkuchni?ref=hl
oraz berzpośredniego linka do konkursu:
http://zadawkuchni.blogspot.co.uk/2014/04/konkurs-wiosenne-inspiracje.html
ZAPRASZAM...!!!
wyglądają przepysznie , na pewno wypróbuje przepis :>
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
co z tym konkursem ?
OdpowiedzUsuń