sobota, 26 kwietnia 2014

Racuchy drożdżowe wg Siostry Anastazji


Składniki:
25 dag mąki pszennej
2 dag drożdży
5 dag tłuszczu
2 jajka
5 dag cukru kryształu
ok. 1/4 l słodkiego mleka
szczypta soli
tłuszcz do smażenia


Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka, zostawić na chwilę, żeby podrosły.Potem wlać drożdże do mąki, dodać jajka utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wyrobić w garnku trzepaczką, aż ukażą się pęcherzyki - ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Zostawić na chwilę do podrośnięcia. Smażyć jak w przepisie na racuchy
z jabłkami.

Źródło:
173 specjały Siostry Anastazji

Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Lidl:

 

3 komentarze:

  1. Witam...
    Chciałabym zaprosić do polubienia oraz wzięcia udziału w konkursie z wartościową, godną uwagi nagrodą.
    Konkurs jest dla każdego więc prosiłabym o udostępnianie linka z konkursem na facebooku:
    https://www.facebook.com/zadawkuchni?ref=hl

    oraz berzpośredniego linka do konkursu:
    http://zadawkuchni.blogspot.co.uk/2014/04/konkurs-wiosenne-inspiracje.html

    ZAPRASZAM...!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają przepysznie , na pewno wypróbuje przepis :>
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co z tym konkursem ?

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥