Składniki:
1 l mleka
2 duże paczki krakersów
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 l śmietany 30%
10 dag płatków migdałowych
3 łyżeczki żelatyny
1 cukier waniliowy
25 dag masła
1 szklanka mąki pszennej
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajo
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (użyłam gotowego kajmaku)
Wykonanie:
Mleko z puszki gotować przez 3 godziny. Przestudzić.
Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i dokłądnie wymieszać. Resztę mleka zagotować, z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać roztrzepane jajo z mąką. Cały czas mieszając, ugotować budyń który należy dobrze wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić i wymieszać z zimną żelatyną.Na patelni przyrumienić płatki migdałowe.
Przełożenie ciasta:
Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy - masa budyniowa - krakersy - karmel z mleka skondensowanego - krakersy - bita śmietana. przyrumienione migdały
Źródło:
183 nowe przepisy Siostry Anastzaji
mmm ale pysznie wyglada:) aż mi ślinka cieknie ,napewno w przyszłości zrobię taki:)
OdpowiedzUsuń