czwartek, 8 maja 2014

Pszczółka wg Siostry Anastazji


Składniki:
Masa kokosowa
25 dag kokosu
10-15 dag masła
20 dag cukru
6 łyżek mleka

Masa budyniowa
1 l mleka
1 1/2 budyniu jasnego
6 łyżek cukru
1 kostka margaryny

Ciasto
20 dag tłuszczu
20 dag cukru
1/2 kg mąki
8 łyżek mleka
4 jajka
1 proszek do pieczenia






Wykonanie:
Masa kokosowa
Wszystkie składniki składniki wymieszać w garnku i smażyć. Odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa
Przygotować budyń według przepisu i wystudzić. Margarynę utrzeć dodając stopniowo przestudzony budyń.

Ciasto
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, mleko nadal ucierając.  Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremki. Na ciasto nałożyć przestudzoną masę kokosową i piec na złoty kolor w temp 180 stopni. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przekroić i przełożyć masą budyniową.

Źródło:
103 ciasta Siostry Anastazji 

13 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne, uwielbiam kokosy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten przepis to porażka! Dziś go wypróbowałam i szkoda mi zmarnowanych produktów. Po pierwsze: masa kokosowa po usmażeniu przy tych proporcjach składników pozostaje sucha jak pieprz i sypka ( przy wyjmowaniu ciasta z formy prawie cała :obleciała" z ciasta. Po drugie: ciasto przy użyciu tylko 4 jaj na poł kilo mąki jest zbyt gęste a jak domniemywam chodzi w tym przepisie o ciasto ucierane, w którym na tę ilość mąki powinno być 5 - 6 jaj zależnie od wielkości. Szczytem wszystkiego jest masa budyniowa: budyń wychodzi rzadki ( półtora litra mleka i półtora torebki budyniu), po połączeniu z masłem masa jest "zwarzona". Żałuję, że skorzystałam z tego przepisu. Robiąc na tzw. "Bolka oko" efekt z pewnością byłby o niebo lepszy. Myślałm, że według okrzyczanej autorki ciasto będzie super a tymczasem całkowita klapa. Stanowczo odradzam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś tu nie gra, mi ciasto wyszło i to całkiem dobrze (co widać na zdjęciach). Masa kokosowa ma być sucha i taką suchą się nakłada pod wpływem temperatury powinna się "skleić". Mnie przepisy Anastazji ani razu nie zawiodły.

      Usuń
    2. No w to już nie uwierzę, że wykorzystując cały przygotowany budyń sporządzony wg powyższego przepisu i łącząc go z 1 kostką margaryny uzyska się efekt jak na zdjęciu. Chyba, że chlapnie się tego budyniu ze 2, 3 łyżki, lecz w takim przypadku po co brać aż 1,5 litra mleka? A może budyń ma być w wielkich torbach - dla gastronomii :)

      Usuń
    3. Nie rozumiem dlaczego miała bym mówić nie prawdę. Mi wyszedł, przepis jest oryginalny z ksiązki 0 modyfikacji, nie powiem nie jest on jakiś standardowy ale wyszedł.

      Usuń
  4. W składnikach masy budyniowej jest błąd, powinno być 1/2 l mleka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje takie same jak w książce.

      Usuń
    2. W mojej książce jest 1/2 l mleka i 2 budynie. Wczoraj robiłam i wychodzi z podanych proporcji gęsta masa. Faktycznie, jesli damy 1 i 1/2 l mleka masa gęsta nie ma prawa wyjść.

      Usuń
    3. może są różne wydania książek, ba na pewno ; )

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥