Składniki:
ciasto I
7 jaj
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
ciasto II
25 dag mielonych orzechów
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
masa
5 żółtek
1/2 szklanki słodkiego mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
1 1/2 kostki masła
dodatki
1 puszka mleka skondensowanego
czekolada na polewę
Wykonanie:
Ciasto I
Ubić białka z cukrem, dodać żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto upiec przekroić na dwie części.
Ciasto II
Ubić białka z cukrem, dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec ciasto.
Masa:
Żółtka połączyć z mlekiem i cukrem, zagotować, dokładnie mieszając. Masło utrzeć dodając przestudzoną masę z żółtek.
Przełożenie ciasta:
Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane (u mnie kajmak) - druga część ciasta I - masa - czekolada
Ja natomiast całą masę dałam w środek a wierzch polałam 2 tabliczkami mlecznej czekolady które uprzednio roztopiłam w kąpieli wodnej.
Źródło:
100 nowych ciast Siostry Anastazji
Pysznie wygląda ... mniam
OdpowiedzUsuńSzkoda, tylko że mi takowych ciach nie wolno :o(
Świetny blog!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie cos ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
W jakiej temperaturze i ile czasu piec ciasto 1 i 2 ?
OdpowiedzUsuńNo nie bardzo pamiętam jak ja piekłam, jednak myślę że ok 170 stopni bez termoobiegu i ok 25 min - 30 min
UsuńZawsze sprawdzam patyczkiem ponieważ różnie może być.
Usuńile szklanek to 250 g orzechów, nie mam wagi...
OdpowiedzUsuńA gdzie temperatura pieczenia i czas?
OdpowiedzUsuń170 stopni reszty trzeba pilnować.
Usuń