poniedziałek, 23 czerwca 2014

Tarta ziemniaczana


Składniki:
ciasto
200 g mąki
woda
sól
oliwa ok 4 łyżki

2 duże cebule
2 łyżki masła
parę ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plastry
zioła prowansalskie
żółtko
3 łyżki mleka
sól
pieprz





Wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć na formie podpiec ok 15 minut. W między czasie cebule pokroić w kostkę i udusić na maśle. Gdy ciasto się podpiecze wyjąć go z piekarnika i wyłożyć na nie cebulę oraz plasterki ugotowanych ziemniaków. Z żółtka, mleka, soli, ziół prowansalskich i pieprzu zrobić zawiesinę a następnie polać nią tartę. Całość piec jeszcze 5 minut.


3 komentarze:

  1. ciekawy przepis ale chyba też dosyć kaloryczny, a co jak się po takim jedzonku nie zmieszczę w moje nowe sukienki dzianinowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Konkurs z okazji tygodnia brytyjskiego w Lidlu! Szczegóły: http://www.magiccookingtime.pl/2014/06/konkurs-z-okazji-tygodnia-brytyjskiego.html

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥