Zupa z botwiny


Składniki:
1 l wody
kostka rosołowa (opcjonalnie)
2 młode buraczki razem z liśćmi
2 młode marchewki
6 młodych średnich ziemniaków
2 młode cebule
4 łyżki śmietany 30 %
sól
pieprz
szczypior
jajka (tyle ile osób)

Wykonanie:
Młode ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew dokładnie umyć i wyszorować dobrze skórkę, tak samo postąpić z burakami. Marchew pokroić w krążki, buraki i cebulę w kostkę. Warzywa zalać wodą dodając do nich sól i kostkę rosołową oraz posiekane liście buraka, zagotować. Gdy warzywa będą już dochodził do miękkości zabielić zupę śmietaną, dodać pokrojony szczypior i przyprawić pieprzem. 5 minut przed końcem gotowania zupy wbić jajka i gotować pod przykryciem aż się zetną.


Komentarze