Składniki:
litr wody
kostka rosołowa (opcjonalnie)
sól
pieprz
pęczek młodego szczawiu
3 łyżki masła
4 duże młode ziemniaki
jajka ugotowane na twardo
3 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
W wodzie ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, z solą, pieprzem i kostką rosołową. W międzyczasie liście szczawiu podsmażyć na maśle, i dodać do wywaru. Całość zagotować a na końcu zabielić śmietaną. Podawać z przekrojonym na pół, lub ćwiartki jajkiem.
W tym roku już parę razy gotowałam zupę szczawiową :) Pyszna
OdpowiedzUsuńTak młody jest miodzio, bo nie ma tych ości jak stary ; )
Usuńmmm moja ulubiona zupa, niestety u nas lubię szczawiową tylko ja :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM DO MNIE NA ROZDANIE :)
Kochana,miło mi cię poinformować,ze wylosowałaś u mnie cukieraska-niespodziankę! Proszę o kontakt:
OdpowiedzUsuńcarmelowaa@gmail.com
:)