poniedziałek, 30 czerwca 2014

Zupa z młodego szczawiu


Składniki:
litr wody
kostka rosołowa (opcjonalnie)
sól
pieprz
pęczek młodego szczawiu
3 łyżki masła
4 duże młode ziemniaki
jajka ugotowane na twardo
3 łyżki śmietany 30%


Wykonanie:
W wodzie ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki, z solą, pieprzem i kostką rosołową. W międzyczasie liście szczawiu podsmażyć na maśle, i dodać do wywaru.  Całość zagotować a na końcu zabielić śmietaną. Podawać z przekrojonym na pół, lub ćwiartki jajkiem.

5 komentarzy:

  1. W tym roku już parę razy gotowałam zupę szczawiową :) Pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak młody jest miodzio, bo nie ma tych ości jak stary ; )

      Usuń
  2. mmm moja ulubiona zupa, niestety u nas lubię szczawiową tylko ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie :)
    ZAPRASZAM DO MNIE NA ROZDANIE :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana,miło mi cię poinformować,ze wylosowałaś u mnie cukieraska-niespodziankę! Proszę o kontakt:
    carmelowaa@gmail.com
    :)

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥