Składniki:
ciasto
1 jajko
20 g cukru
30 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oliwy
krem
500 g malin (u mnie jeżyny)
4 żółtka
125 g cukru
1 szklanka mleka
1 1/2 łyżki żelatyny
1 szklanka śmietany
lustro
1/2 szklanki przetartych malin
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Z podanych składników zrobić biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie 22 cm w 180 stopniach 10-15 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjąć go z formy i po wystudzeniu znów włożyć.
Krem przygotować z zmiksowanych malin. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodawać delikatnie gorące mleko i miksować. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą ogrzewać przez 10 minut ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, odstawić do wystudzenia. 2/3 odlać do masy z żółtek i szybko wymieszać. Z przetartych malin odlać 1/2 szklanki na lustro, resztę dodać do masy żółtkowej, mieszać aż wszystko się połączy. Masę wstawić do lodówki tak aby zaczęła się lekko ścinać. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy a następnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Na końcu z reszty malin i żelatyny zrobić lustro które utworzy lustro na cieście.
Źródło:
Słodki świat Ewy Wachowicz
Jakie proste ciacho.
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuje sobie.
Proste w wykonaniu a już wygląd budzi zachwyt co dopiero smak :D
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń