piątek, 22 sierpnia 2014

Ogórki z musztardą na zimę


Składniki:
ogórki
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca

1 l wody
240 ml octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
5 łyżeczek musztardy





Wykonanie:
Ogórki pociąć w słupki, zasolić i odstawić oby zmiękły w tym czasie przygotować słoiki wkładając do nich po ziarenku pieprzu, ziele angielskie i parę kulek gorczycy, następnie upchać ciasno ogórki w słoikach. 
Z podanych składników ugotować zalewę, którą trzeba zalać słoiki. Po zalaniu dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 10 minut.

3 komentarze:

  1. Serio z musztardą? Boje sie spróbować ;D
    http://antenaaa-atena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można też z papryczkami chilli lub pikantnym ketchupem,tyle że dodając tylko jedną papryczkę lub 6 łyżek ketchupu.SMACZNEGO Życzę.

      Usuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥