Składniki:
ogórki
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca
1 l wody
240 ml octu
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
5 łyżeczek musztardy
Wykonanie:
Ogórki pociąć w słupki, zasolić i odstawić oby zmiękły w tym czasie przygotować słoiki wkładając do nich po ziarenku pieprzu, ziele angielskie i parę kulek gorczycy, następnie upchać ciasno ogórki w słoikach.
Z podanych składników ugotować zalewę, którą trzeba zalać słoiki. Po zalaniu dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 10 minut.
Serio z musztardą? Boje sie spróbować ;D
OdpowiedzUsuńhttp://antenaaa-atena.blogspot.com/
czy coś w tym dziwnego?
Usuńmożna też z papryczkami chilli lub pikantnym ketchupem,tyle że dodając tylko jedną papryczkę lub 6 łyżek ketchupu.SMACZNEGO Życzę.
Usuń