Składniki:
ciasto
pół kostki drożdży
szklanka cukru
szklanka oleju
szklanka ciepłego mleka
4 jajka
5 szklanek mąki
kruszonka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
dodatkowo:
wydrylowane śliwki
budyń śmietankowy
Wykonanie:
z drożdży odrobiny mleka i cukru zrobić zaczyn. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników i zagnieść ciasto które wyłożyć na blaszce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki. Ugotować budyń i wylać go na ciasto następnie szybko wyłożyć na ciasto śliwki posypując wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach.
UWAGA! Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki ponieważ drożdżówki szybko wchłaniają metaliczny zapach.
ciasto
pół kostki drożdży
szklanka cukru
szklanka oleju
szklanka ciepłego mleka
4 jajka
5 szklanek mąki
kruszonka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
dodatkowo:
wydrylowane śliwki
budyń śmietankowy
Wykonanie:
z drożdży odrobiny mleka i cukru zrobić zaczyn. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników i zagnieść ciasto które wyłożyć na blaszce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki. Ugotować budyń i wylać go na ciasto następnie szybko wyłożyć na ciasto śliwki posypując wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach.
UWAGA! Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki ponieważ drożdżówki szybko wchłaniają metaliczny zapach.
Śliwki w cieście drożdżowym jak najbardziej. Super !Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń