środa, 1 października 2014

Ciasto drożdżowe z budyniem i śliwkami

Składniki:
ciasto
pół kostki drożdży
szklanka cukru
szklanka oleju
szklanka ciepłego mleka
4 jajka
5 szklanek mąki

kruszonka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
3 łyżki mąki

dodatkowo:
wydrylowane śliwki
budyń śmietankowy


Wykonanie:
z drożdży odrobiny mleka i cukru zrobić zaczyn. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników i zagnieść ciasto które wyłożyć na blaszce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i wstawić do lodówki. Ugotować budyń i wylać go na ciasto następnie szybko wyłożyć na ciasto śliwki posypując wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach.
UWAGA! Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki ponieważ drożdżówki szybko wchłaniają metaliczny zapach.



1 komentarz:

  1. Śliwki w cieście drożdżowym jak najbardziej. Super !Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

No weeeeeeeeeeź skomentuj ♥