Składniki:
Ciasto
250g mąki pszennej
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli
Ciasto
250g mąki pszennej
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli
Farsz do środka
2 jabłka
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru
40g masła
2 jabłka
1 łyżka cynamonu
1 łyżka cukru
40g masła
mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Z 3 łyżek mąki, 3 łyżek cukru, ciepłego mleka i drożdży zrobić zaczyn. Gdy drożdże wyrosną zarobić ciasto z reszty składników i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
Masło roztopić dodając cukier i cynamon,
Ciasto rozwałkować i posmarować za pomocą pędzelka masłem z cynamonem następnie wyłożyć jabłka. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na krążki. Krążki włożyć do formy na muffiny i piec 20 minut w 180 stopniach.
mm zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :) Może kiedyś spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało! :)
OdpowiedzUsuń